Spoedgevallen
Voor spoedgevallen en dringende vragen kunt u ALTIJD bellen naar 0518-403567
Foto's
Inentingen voor hond en kat
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, omdat het immuunsysteem direct in actie kan komen. Zo worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voordat ze schade kunnen aanrichten. Om het effect van vaccinatie te laten voortbestaan, moet er regelmatig opnieuw worden gevaccineerd.
Sommige vaccinaties zijn altijd van belang, andere worden alleen onder bepaalde omstandigheden gegeven. Niet tegen alle ziekten bestaat een vaccinatie.

Vaccinatieschema HOND

Pup: leeftijd 6 weken: Hondenziekte en Parvo
leeftijd 9 weken: Parvo en Ziekte van Weil
leeftijd 12 weken: Coctail = Hondenziekte, Parvo, Ziekte van Weil, Parainfluenza
Leeftijd 1 jaar:Cocktail
Daarna:Jaarlijks Parvo en Ziekte van Weil
1x per 3 jaar Cocktail
Hondsdolheid:Als uw hond meegaat naar het buitenland, minimaal 3 weken voor vertrek
Kennelhoest:Als uw hond naar een dierenpension of hondenschool gaat.

Vaccinatieschema KAT

Kitten: vanaf 8 weken : Katten- en niesziekte 1e keer
3 tot 4 weken later: Katten-en niesziekte 2e keer
Daarna: Jaarlijks Niesziekte
1x per 3 jaar Kattenziekte
Indien uw kat naar een dierenpension gaat, dan moet deze vaccinatie wel jaarlijks herhaald worden
Hondsdolheid:Als uw kat meegaat naar het buitenland, minimaal 3 weken voor vertrek

Vaccinatieschema KONIJN

leeftijd 5 weken: 1e enting tegen Myxomatose en RHD
Daarna: Jaarlijks Myxomatose en RHD

Inentingen voor konijnen tegen Myxomatose en RHD

Sinds kort is er een nieuwe vaccin voor konijnen op de markt, die zowel tegen RHD (bloedige darmziekte) als Myxomatose beschermt. Deze vaccinatie beschermt uw konijn tegen beide ziektes gedurende een heel jaar. Daarnaast is deze vaccinatie zo veilig dat deze al vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven mag worden.

De oude vaccinatie tegen Myxomatose was minder lang werkzaam en de vaccinatie tegen RHD gaf wel een langere bescherming, maar mocht pas op de leeftijd van 8 weken gegeven worden. Daarnaast konden deze oude vaccinaties niet samen in één spuit gegeven worden en kreeg uw konijn ze apart.

Omdat de nieuwe vaccinatie pas volledig werkzaam is na 3 weken (bij de meeste konijnen wel al vanaf 1 week), wil ik adviseren nu al te beginnen met het vaccineren van uw konijn(en). Dan zijn ze in ieder geval goed beschermd tegen de tijd dat het muggen- en vliegenseizoen begint. Vorig jaar heb ik ook weer een flink aantal konijnen met Myxomatose op de praktijk gezien. Helaas is er vaak geen behandeling meer mogelijk en moest ik ze in de meeste gevallen laten inslapen.
Daarnaast sterven er elk jaar weer konijnen aan de bloederige darmziekte RHD. Door het snelle verloop van deze ziekte vindt de eigenaar het konijn meestal plotseling dood in het hok.

Omdat het oude vaccin niet meer te krijgen is en het nieuwe vaccin, in tegenstelling tot het vroegere vaccin, dat per stuk verpakt is, zal ik geen speciale avonden meer organiseren waarop ik konijnen ent. U kunt voortaan het hele jaar door een afspraak maken voor de vaccinatie.

Ik zal de gezellige konijnenspreekuren zeker gaan missen, maar ben enthousiast over dit nieuwe vaccin en nodig u en uw konijn(en) van harte uit op de praktijk.