Spoedgevallen
Voor spoedgevallen en dringende vragen kunt u ALTIJD bellen naar 0518-403567
Foto's
AANBIEDING: Anti-Vlo-Worm-pakket -10%
Anti-Vlo-Worm-pakket
Dit pakket is voldoende voor zes maanden optimale bescherming en bevat zes pipetten. Twee pipetten die werken tegen zowel vlooien als wormen (en oormijt) en vier pipetten die goede bescherming geven tegen vlooien. Als u dit pakket zo besteld, dan is dat 10% voordeliger dan wanneer u pipetten apart besteld.

De kosten per dier worden (per 6 maanden):
* Kat tot 4 kg: € 42.00
* Kat 4-8 kg: € 48.10
* Hond tot 4 kg: € 43.55
* Hond 4-10kg: € 48.25
* Hond 10-25 kg: € 55.95
* Hond 25-40 kg: € 60.50
* Hond boven 40 kg: combinatie van 2 pakketten

Dit pakket is voldoende voor zes maanden. Bij bestelling van een volgend pakket in de zesde of zevende maand, krijgt u €1,50 extra korting.
Waarom een goede worm- & vlooienbehandeling belangrijk is
Op deze pagina kunt u informatie vinden over wormen en vlooien en de behandeling van wormen en vlooien

Wormen

De Vlo cyclus - Lintwormen leven in de darm van hond of kat en bestaat uit een lange sliert segmenten. De achterste segmenten bevatten de wormeitjes en de lintworm 'verliest' regelmatig een paar van deze laatste segmenten. Deze stukjes (lijkend op rijstekorrels) zitten dan rondom de anus of op de ligplaats van hond/kat. Vlooien voeden zich o.a. met de inhoud van deze 'rijstekorrels' en krijgen zo de lintwormeitjes binnen. In de vlo ontwikkelt het eitje tot een larve. Als de hond of kat zo'n besmette vlo opeet, wat regelmatig gebeurt, komt de larve vrij in het darmkanaal en ontwikkelt zich verder tot een lintworm.
De vlo dient dus als tussengastheer voor de lintworm. Een goede vlooien- behandeling kan een lintwormbesmetting voorkomen.
Bovenstaande lintwormen komen bij hond en kat voor. Daarnaast kunnen honden zich nog besmetten met een lintworm die het konijn als tussengastheer heeft en de kat met een lintworm die de rat of muis als tussengastheer heeft.

- Spoelwormen hebben geen tussengastheer nodig. Pups worden in de baarmoeder al besmet en later nog eens via de moedermelk. Kittens worden niet in de baarmoeder besmet, maar wel via de moedermelk. Als het moederdier drachtig wordt, trekken de wormlarfjes naar de baarmoeder (van de teef) en het melkklier-weefsel. Een pup/kitten ontkomt er dus niet aan om van het moederdier een wormbesmetting mee te krijgen !!
Een spoelwormbesmetting is veel lastiger te zien dan een lintwormbesmetting. De eitjes van de spoelworm zijn alleen met de microscoop te zien en volwassen wormen worden meestal verteerd voordat ze in de ontlasting komen. Een ernstige besmetting uit zich vaak doordat (levende) spoelwormen worden uitgebraakt. Een spoelwormbesmetting kan tot veel gezondheidsproblemen leiden, bv. darm-problemen (door beschadiging darmwand), verminderde weerstand, of leverbeschadiging.
Spoelwormen zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van hond of kat, ze kunnen ook schadelijk zijn voor de mens!!! Larfjes van de worm kunnen namelijk ook via de darmwand van de mens zich verspreiden door het lichaam. Ook deze larfjes nestelen zich ergens in het lichaam. Bij voorkeur in de spieren, maar ook in nieren en de ogen zijn deze larfjes bij mensen teruggevonden. Deze larfjes kunnen in deze weefsels behoorlijke schade aanrichten

De Vlo cyclus

Vlooien

Als op een hond/kat geen levende vlo wordt gevonden, wil dat niet zeggen dat er geen vlooien in huis zijn. Vlooien leven namelijk niet op een hond/kat, ze eten er alleen maar. Ze prikken hiervoor een klein bloedvat in de huid aan en zuigen er wat bloed uit. In het speeksel van de vlo zit een eiwit waar sommige honden en katten allergisch voor zijn met als gevolg dat als een vlo later weer prikt en het eiwit weer in het bloed komt, het lichaam heftig reageert. Zo gauw de vlo voldoende bloed heeft opgezogen, verlaat deze de hond/kat weer:
99% van de vlooien zit in de omgeving, slechts 1% zit op hond of kat. Een vlo kan zonder gastheer niet lang overleven, hij heeft dagelijks bloed nodig.

Een vrouwtjesvlo legt haar eitjes (gemiddeld 20-40 per dag) altijd op de gastheer. Deze eitjes vallen van de gastheer af en zullen onder de juiste omstandigheden wat betreft vochtigheid en warmte zich ontwikkelen tot larfjes. In de laatste fase van dit larvenstadium trekken de larfjes zich terug in naden, kieren of diep in het tapijt. Een uitgegroeide larve gaat zich verpoppen in een cocon en ontwikkelt zich daarin tot een volwassen vlo. De vlo kan op deze manier maanden overleven en zal alleen als de omstandigheden goed zijn uit de cocon komen.
De ontwikkeling van de vlo is buitenshuis sterk seizoensgebonden (-niet te- vochtig, geen blootstelling aan direct zonlicht, maar wel warm), binnenshuis is de situatie vaak het hele jaar door ideaal.
Vlooien zijn niet alleen irritant voor uw hond of kat omdat ze jeuk veroorzaken, ze kunnen ook erge huidproblemen veroorzaken. Daarnaast kunnen vlooien ook nog ziektes overbrengen, ook op de mens!! Bijvoorbeeld de kattenkrabziekte en een aan Q-koorts verwante bacterie. Daarnaast zijn de vlooien tussengastheer van de lintworm (zie boven)

Het is dus zeker niet overdreven om uw hond en kat goed en regelmatig te ontvlooien en te ontwormen. Voor de gezondheid van uw hond en kat zelf, maar ook voor uw eigen gezondheid.


De behandeling

Twee belangrijke punten rondom het voorkomen van problemen met wormen en vlooien, zijn ten eerste de gebuikte producten en ten tweede de regelmaat van gebruik.
Er zijn vele middelen in de handel verkrijgbaar tegen wormen en vlooien. Er zit wel behoorlijk verschil in kwaliteit (en prijs) van al deze middelen. Bovendien zijn niet alle middelen even praktisch in gebruik. Het toedienen van wormpasta of wormtabletten kan een probleem opleveren, behandeling met een vlooienspray of shampoo is niet altijd 100% goed uit te voeren en daardoor dan ook weer niet zo effectief.
Er zijn gelukkig voldoende middelen die gemakkelijk in gebruik en zeer effectief zijn (mits goed en regelmatig - volgens voorschrift - gebruikt)
Daarnaast is het belangrijk om uw hond en kat niet alleen te behandelen als u wormen en/of vlooien ziet, maar dat u voorkomt dat ze besmet raken. Dat betekent maandelijks behandelen tegen vlooien en minimaal 4x per jaar ontwormen. Ontwormen kan vaker nodig zijn als uw hond of kat een groter risico op besmetting loopt, bv naar dierenpension gaat, regelmatig met dieren die niet ontwormd worden contact heeft, konijnen/ratten/muizen vangt, etc.
De eenvoudigste manier van behandelen is m.b.v. pipetten die u 1x per maand op de nekhuid van uw hond/kat druppelt. Er zijn pipetten die alleen tegen vlooien werken, er zijn ook pipetten die naast vlooien ook wormen (en oormijt) bestrijden.
Als u dit in een vaste volgorde doet, dan is de kans op besmetting zeer gering. Zo'n maandelijkse behandeling kost weliswaar geld, maar behandeling van de gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door vlooien en wormen kost vaak meer geld en dan moet er alsnog een wormen- en/of vlooienbehandeling ingezet worden.
Een goede manier van behandeling is dus een maandelijkse behandeling d.m.v. pipetten. Om het voor u eenvoudig te maken heb ik daarom een pakket samengesteld, namelijk het: